Betonový plot - povolení pro stavbu 2024

Je nutné ke stavbě betonového plotu stavební povolení? Pojďme se na to podívat.

Při stavbě betonového i jiného plotu nepotřebujete stavební povolení ani povolení souseda (v případě, že se plot nachází na vašem pozemku), pokud plot splňuje následující podmínky:

  • Výška plotu je maximálně 2 m.
  • Plot nehraničí s veřejně přístupovými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím (tedy např. s chodníkem či se silnicí).
  • Oplocení se nachází v zastavěném území.
  • Plot nestojí v památkově chráněném území.

Stačí i nesplnění pouze jedné podmínky a pro stavbu vašeho betonového plotu si budete muset obstarat územní souhlas.

Získat územní souhlas není složité. Stačí vyplnit náležité dokumenty a vyhledat příslušný stavební úřad. Pokud si nebudete s něčím vědět rady, na stavebním úřadě vám pomohou.

Všechny potřebné formuláře najdete na stránkách MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR.

Pozor – před hloubením děr na sloupky a následném betonováním sloupků jste povinni si zjistit informace o existenci podzemních staveb technické infrastruktury a následně zajistit jejich ochranu. Pokud před stavbou zjistíte, že se v daném místě nachází inženýrské sítě, jste povinni stavebnímu úřadu doložit oznámení společně s jednoduchým popisem plotu s příslušnými výkresy. Dále dokládáte stanoviska dotčených vlastníků technické infrastruktury.

Betonový plot – Ploty Dobrý

Betonový plot – Ploty Dobrý

Betonový plot – Ploty Dobrý

Přemýšlíte o stavbě betonového plotu, ale nechcete si se stavbou přidělávat práci? Kontaktujte nás prostřednictvím formuláře níže a my vám zdarma a nezávazně připravíme cenovou kalkulaci montáže plotu.

Mohlo by vás také zajímat: