Druhy zastínění na plot

Pokud máte průhledný plot (z pletiva nebo z plotových panelů), nebo ho plánujete stavět, tento článek je přímo pro vás. Podíváme se totiž na možnosti zastínění, které na váš plot můžete namontovat, aby přes něj nebylo vidět.

Stínící tkanina

Stínící tkaniny jsou levné varianty zastínění na plot, které jsou dostatečně účinné a také jdou snadno a rychle namontovat. Zvládnete si díky nim jednoduše zajistit soukromí na svém pozemku během chvilky. Standardně se stínící tkaniny nabízí ve třech zastíněních (v 60%, 90% a 100%) a v různých barevných provedeních.

Stínící tkanina je také vhodná jako takový „mezikrok“ v době, kdy čekáte, než vám vyroste živý plot. Můžete ji na plotě ponechat i poté, co už máte živý plot vyšší pro zajištění neprůhlednosti plotu i v mezerách, kde se živému plotu tolik nedaří. Pro toto využití jsou nejvhodnější zelené stínící tkaniny.

Štípaný bambus

Pokud hledáte spíše přírodnější vzhled zastínění, štípaný bambus pro vás může být tou správnou volbou. Instaluje se podobně jako stínící tkanina za použití plastových vázacích pásků nebo vázacího drátu. Tento druh zastínění je také často využíván v interiérech jako doplněk například k ratanovému nábytku.

Rákosová rohož

Přírodní volbou je také rákosová rohož. Využívá a montuje se obdobně, jako štípaný bambus. Často je k vidění také jako zastínění na balkonech, terasách či okolo pergol.

Ratanové zastínění

Na rozdíl od předchozích zmíněných druhů zastínění, které bylo možné nainstalovat na jakýkoliv plot, ratanové pásy jsou vyráběny pro montáž na 2D a 3D plotové panely. Provlékají se vodorovně mezi jednotlivými svislými dráty.

Vyrábí se standardně v tmavších barvách, jako například v hnědé, antracitové, slámové nebo zelené.

Plastová výplň do plotových panelů

Tyto plotové plastové pásky se využívají jako výplň 3D plotových panelů. Instalují se totiž svisle a pomocné dráty, které pásky drží, jsou přesně v místech prolisů (prohybů), jimiž se 3D panely rozlišují od 2D panelů. Standardně jsou k zakoupení v antracitové, hnědé a zelené barvě.

Umělý „živý“ plot

Umělý „živý“ plot se využívá nejen na ploty, ale také na balkony, pergoly či terasy. Je pro vás vhodnou variantou, pokud nechcete čekat, než vám vyroste živý plot. Tento plot vám totiž „vyroste“ doslova před očima a dokážete si na pozemku zařídit soukromí během několika minut. Zároveň (na rozdíl od živého plotu) se o něj nemusíte vůbec starat. Není nutné ho zalévat a ni zastřihovat.

Živý plot

Živý plot trvá nejdéle ze všech druhů zastínění, než začne svojí funkci stínění vlastně plnit. Záleží na druhu živého plotu, ale počítejte s tím, že si pár měsíců, ne-li let, budete muset na své 100% zastínění počkat. Když ale dokážete vyčkat, a zároveň se o plot pravidelně starat, odměnou vám bude krásné přírodní zastínění. Přečtěte si, jaké jsou nejčastější druhy živých plotů v TOMTO ČLÁNKU.

Oplocení pozemku – Ploty Dobrý

Oplocení pozemku – Ploty Dobrý

Oplocení pozemku – Ploty Dobrý

Přemýšlíte, jaké zastínění bude tím nejlepším přímo pro váš plot? Obraťte se na nás a my vám s tím rádi poradíme. Napište nám prostřednictvím formuláře na této stránce. Rádi vám poradíme také pokud si nejste jisti s celkovým oplocením. Vymyslíme společně nejvhodnější řešení přímo na míru vašemu pozemku a vašim požadavkům.

Mohlo by vás také zajímat: