Jak na montáž plotu ze čtyřhranného pletiva

Čtyřhranné pletivo je jedno z nejpoužívanějších při stavbě oplocení. Velkou roli v tom jistě hraje nízká pořizovací cena. Jak na montáž plotu ze čtyřhranného pletiva? Pojďme se na to podívat.

Čtyřhranné pletivo se dá zakoupit s již zapleteným napínacím drátem, nebo bez. Doporučujeme zakoupit si pletivo bez zapleteného drátu. To totiž dokážete lépe vypnout a finální plot poté vypadá i drží lépe. Porovnání pletiva s drátem a bez včetně hlavních výhod i nevýhod obou druhů si pročtěte v TOMTO ČLÁNKU.

Rozměření pozemku

Před zahájením stavby je důležité mít dobře změřený pozemek, na kterém plot bude stát. Podle toho poté můžete nakoupit náležitý počet sloupků, vzpěr, příchytek a tak dále. Pro přesnou kalkulaci veškerého potřebného příslušenství pro stavbu plotu z čtyřhranného pletiva využijte náš online kalkulátor. Kalkulátor za vás sám dopočítá, kolik kterého příslušenství budete potřebovat. Na vás bude akorát zadat do kalkulátoru naměřené rozměry vašeho pozemku, požadovanou výšku pletiva a umístění brány a branky.

Před zahájením stavby plotu si na pozemku natáhněte stavební provázek. Ten vám ukáže, kudy poved plot. Díky němu také můžete odhalit nerovnosti na pozemku, které můžete buďto zarovnat nebo jim přizpůsobit stavbu plotu například umístěním sloupků blíže k sobě.

Vzpěry a sloupky

Myslete na to, že je důležité využít vzpěry u všech sloupků, u kterých dochází ke změně směru, a to i v případě, že se jedná o téměř nepatrný úhel. Pokud byste vzpěry nevyužili v dostatečném množství, mohly by se vám tažnou silou působící pletivem, vyvrátit sloupky.

Díry pro sloupky můžete vyhloubit pomocí ručního vrtáku nebo využít motorový vrták. Ten vám ušetří spoustu práce a jeho využití se vyplatí u větších montáží, kde je potřeba hloubit více děr na sloupky. Vrták si kvůli stavbě plotu nemusíte kupovat. Využijte naši půjčovnu nářadí.

Montáž oplocení – Ploty Dobrý

Montáž oplocení – Ploty Dobrý

Montáž oplocení – Ploty Dobrý

Díru pro sloupek vykopejte zhruba 80 cm hlubokou. Přibližně 30 cm ve spodní části díry vyplňte betonem a poté teprve umístěte sloupek. Ten by se neměl dotýkat přímo země.

V případě stavby plotu z pletiva bez podhrabových desek můžete sloupky umístit v libovolné vzdálenosti od sebe přibližně mezi 2,5 až 3 m. V případě stavby plotu i s podhrabovými deskami je nutné dodržovat přesné rozestupy mezi sloupky, aby se vám mezi ně vešla podhrabová deska.

Betonování

Pro betonování sloupků můžete využít rychlobeton nebo si zakoupit beton z vaší nejbližší betonárky. Výhoda rychlobetonu spočívá v rychlosti tvrdnutí. Při použití rychletvrdnoucího betonu můžete v jeden den zabetonovat sloupky a následně i natahovat pletivo. Pokud použijete klasický beton z betonárky, musíte čekat několik dnů na kompletní vytvrdnutí. Výhoda betonu z betonárky však vězí v jeho ceně. V případě montáže plotu na větším pozemku se finančně vyplatí pořídit si beton z betonárky.

Vzpěry betonujte až ve chvíli, kdy máte vytvrdnutý beton u sloupků. Pozor, je důležité vzpěry první zabetonovat, a až poté montovat ke sloupkům Nikoliv naopak! Pod vzpěru do díry umístěte kámen, který bude vzpěru podepírat a následně opřenou o sloupek zabetonujte. Sklon vzpěry by měl být zhruba 45°. Vzpěra podepírá sloupek přibližně ve ¾ jeho výšky. Je lepší umístit sloupek spíše výš než níž. Teprve po vytvrdnutí betonu můžete vzpěru napevno přivrtat ke sloupku. Proces připevnění vzpěry ke sloupku si prohlédněte v tomto detailním videu.

Napínací drát

V momentě, kdy máte sloupky i vzpěry řádně zabetonované a vytvrdnuté, začněte připevňovat napínací drát. Napínací drát se na počátečních a koncových sloupcích uchycuje do napínáků. Ideálně oba konce drátu. Při menší vzdálenosti plotového úseku, cca pod 10 metrů, lze použít napínák pouze na jednom konci. Druhý konec napínacího drátu se v takovémto případě pouze uváže ke sloupku.

  • U pletiva výšky 100 cm postačí horní a spodní napínací drát.
  • U pletiva 125 cm doporučujeme použít i drát středový.
  • U vyšších pletiv je poté středový ND nezbytný.

Podrobný postup uchycení napínacích drátů si prostudujte ZDE.

Roli pletiva bez ND je potřeba rozvinout na zemi. Jedná se totiž o kompaktní roli, kdy díky absenci ND je pletivo zamotáno velmi natěsno. K bezpečnému rozvinutí slouží provázky, které jsou zapletené v roli pletiva. Roli pletiva rozmotávejte velmi opatrně, nepoužívejte hrubou sílu. Pletivo zvedejte postupně od země a nahrubo, ob několik háčků, postupně navěste na horní napínací drát. U jednoho kraje připevněte pletivo ke sloupku pomocí vázacího drátu, který propletete postupně všemi oky pletiva. Pletivo ručně vypněte a vázacím drátem připevněte i k poslednímu sloupku. Následně dověste všechny zbývající háčky na horním drátu a přiháčkujte také všechny spodní háčky ke spodnímu napínacímu drátu.

Napojení a rozpojení role pletiva

Pokud vám v průběhu role pletiva dojde, můžete ji jednoduše napojit na další. Stačí vymotat koncový drát, přiložit další roli pletiva, a drát k roli namotat nazpět, ale proplést ho vždy oběma oky – od původní role i od té nové. Podrobný popis včetně názorného obrázku najdete ZDE. Nebo si pusťte toto video, ve kterém máte postup natočený.

Na závěr už stačí jen připevnit středový napínací drát k pletivu a máte hotovo. Drát k pletivu připevněte buď pomocí vázacího drátu nebo kleštěmi a sponami Rocafix.

Pusťte si video z naší montáže čtyřhranného pletiva níže. V rámci této montáže na klíč jsme měli se zákaznicí domluvenou také demontáž původního oplocení.

 Pokud byste si rádi plot postavili svépomocí, ale pouze podle tohoto návodu se na to necítíte, dorazte za námi osobně na jednu z našich poboček na akci Ukázky stavby plotů. Akci pořádáme zcela zdarma dvakrát ročně na všech našich pobočkách. Nejbližší termíny akce včetně bližších informací naleznete ZDE.

Přijde vám stavba plotu svépomocí moc složitá nebo na ni zkrátka nemáte čas? Ozvěte se nám a sjednejte si s námi montáž plotu na klíč.

Mohlo by vás také zajímat: