Jak postavit betonový plot ve svahu

Stavět plot v nerovném terénu může být pěkný oříšek. Stačí však pečlivě měřit a počítat, a postavit plot ve svahu nakonec zvládnete. Pojďme se podívat na to, jak se staví ve svahu betonové ploty.

Betonové ploty se staví z jednotlivých betonových desek. Ty se zasouvají z vrchní části do drážek betonových sloupků, jež jsou k tomu uzpůsobeny. Betonové desky jsou standardně 2 m široké. Při stavbě plotu na rovině umístíte sloupky s rozestupy 206 cm (počítáno od středu sloupku ke středu sloupku). Postupně z vrchní části do drážek sloupků umístíte betonové desky a máte hotovo. Jak hluboko betonovat sloupky a jak si vše řádně rozpočítat se dočtete ZDE.

Stavba betonového plotu ve svahu se od stavby na rovině liší v tom, že podle sklonu svahu se vám ve vrchní části plotu vytvoří tzv. kaskády/schody. V případě většího svahu bude nejspíše nutné některé (nebo všechny) betonové desky zkrátit a sloupky umístit blíže k sobě. Ve spodní části plotu vždy část betonové desky zasypte zemí (POZOR - vždy oboustranně, aby deska nepraskla). Díky tomuto zasypání vám nebudou pod plotem vznikat mezery. Případně můžete vznikající mezery pod plotem vyřešit dorovnáním terénu, jedná-li se pouze o mírnější nerovnosti.

Prohlédněte si fotografie z našich montáží betonových plotů ve svahu pro lepší pochopení systému kaskád.

Betonový plot ve svahu – Ploty Dobrý

Betonový plot ve svahu – Ploty Dobrý

Betonový plot ve svahu – Ploty Dobrý

Pro lepší kamufláž vzniklých schodů ve vrchní části plotu můžete jako horní betonovou desku využít zaoblenou desku s mřížkou. Tímto způsobem jsme například vyřešili montáž betonového plotu ve svahu v Sezimově Ústí. V mírnějším svahu při montáži betonového plotu v Praze jsme využili vrchní desku s obloukem bez mřížky.

Více fotografií z našich montáží plotů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii realizací.

Manipulace s betonovými deskami je vhodná pro 2-3 lidi. Betonové desky jsou poměrně těžké, ale na druhou stranu také v zásadě křehké. Když vám nešikovně upadnou, mohou prasknout. Montáž betonového plotu může být fyzicky náročná, a to především, pokud je plot 2 m vysoký. V tomto případě totiž všechny desky musíte zvedat do více než 2m výšky, abyste je dostali do drážek sloupků.

Pokud se na stavbu svépomocí necítíte nebo na to nemáte čas, rádi vám pomůžeme. Nechte veškeré propočítávání, proměřování i fyzickou práci na nás. Kontaktujte nás pro nezávazné a bezplatné vyčíslení montáže plotu na klíč.

Obraťte se na nás i v případě, že si plot postavíte sami, ale nejste si jisti, kolik kterého materiálu budete pro stavbu potřebovat. I s tím vám rádi pomůžeme.

Mohlo by vás také zajímat: