Jak vybrat pletivo

Jak správně vybrat pletivo pro oplocení pozemku? Pojďme se na to podívat.

V první řadě je nutné zmínit, že možností oplocení je mnohem více než jen pletivo. Plot si můžete postavit například také z plotových panelů, z plotovek, z betonových desek a z dalších materiálů. Pokud jste ale rozhodnuti pro pletivo, na výběr pak máte z několika druhů.

Pletivo je nejprodávanějším druhem oplocení. Velkou roli v tom hraje nižší pořizovací cena. Musíte ale počítat s tím, že pletivo není natolik pevné, jako některé další materiály. Ale nemějte strach, dokáže stále bezpečně na pozemku udržet například děti nebo třeba zvířata.

Čtyřhranné pletivo

Čtyřhranné pletivo je nejprodávanějším pletivem v ČR. Při výběru čtyřhranného pletiva máte na výběr pletivo bez napínacího drátu (zkráceně ND) a pletivo s napínacím drátem. Rozdíl mezi pletivem bez ND a s ND si podrobněji můžete přečíst ZDE. Zkráceně – ve většině aspektech je lepší pletivo bez ND než pletivo s ND. Standardně se čtyřhranná pletiva nabízejí v poplastované (zelené) variantě nebo s pozinkovaným povrchem. Instalace čtyřhranného pletiva není úplně nejsnazší, ale věříme, že s našimi podrobnými návody to jistě zvládnete. Čtyřhranné pletivo se nedoporučuje umisťovat na pozemky, které obývají psi. Jelikož je toto pletivo spleteno jednotlivými dráty k sobě, psi (i další zvířata) ho dokáží rozplést.

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo

Svařované pletivo je naopak od čtyřhranného pletiva vhodné pro oplocení pozemků se psy i s jinými zvířaty. Podle toho, jak náročné zvíře na pozemku máte, můžete zvolit různě silné průměry drátu, ze kterých je pletivo svařeno.  Naše svařované pletivo s největším průměrem drátu je například využito ve Farmaparku u Toma jako oplocení pro lamy o hmotnosti přes 130 kg. Svařované pletivo se nedoporučuje při oplocení nerovných terénů, protože se nedokáže přizpůsobit terénu tak dobře, jako například čtyřhranné pletivo. Standardně se nabízí ve dvou barevných provedeních – v zeleném a v antracitovém. Montáž svařovaného pletiva je poměrně snadná. Prohlédněte si návod na montáž ZDE.

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo

Lesnické pletivo se používá zejména na oplocení lesních porostů a školek, pasek, sadů, vinohradů nebo zemědělských či loveckých objektů. Oka lesnického uzlového pletiva se odspodu směrem nahoru zvětšují. Jsou takto koncipována proto, aby skrz pletivo nevnikla do prostoru ani drobnější zvířata.

Lesnické pletivo je možné zakoupit také ve svařované variantě. U tohoto pletiva se už oka nezvětšují, jsou všechna stejně velká.

Lesnické pletivo je jedna z nejlevnějších variant oplocení vůbec. Díky své nízké ceně je také někdy využíváno jako provizorní oplocení stavebních parcel. Pletivo je možné upevnit na zatlučené dřevěné kůly a po ukončení stavebních prací je možné jej opět snadno demontovat.

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Chovatelské pletivo

Chovatelské králičí pletivo není využíváno na oplocení pozemků, ale především na výrobu klecí, kotců a výběhů pro menší zvířata jako například pro králíky nebo slepice. Vyrábí se s různě velkými oky, aby se skrz něj nedostala ani opravdu malá zvířátka. Zakoupit si můžete pozinkované nebo poplastované zelené králičí pletivo.

Chovatelské králičí pletivo – Ploty Dobrý

Chovatelské králičí pletivo – Ploty Dobrý

Chovatelské králičí pletivo – Ploty Dobrý

Zastínění na plot

Všechna pletiva jsou průhledná a je přes ně tedy vidět. Vytvořit si z nich neprůhledná oplocení můžete jednoduše, a to připevněním zastínění k plotu. Různých forem zastínění existuje opravdu mnoho, proto si podle barev nebo druhu zastínění dokáže vybrat opravdu každý. Nejlevnější variantou zastínění jsou stínící tkaniny. Tkaniny se vyrábí v několika barevných provedeních a s různými stupni zastínění od 60% až po 100%. Jejich instalace k pletivu je opravdu velmi snadná. Pročtěte si postup na montáž stínící tkaniny ZDE.

Pokud chcete plot zastínit o něco přírodnějším způsobem, zvolte štípaný bambus nebo rákosovou rohož.

Nejvíce přírodní způsob zakrytí plotu je však živý plot. Jen je u živého plotu nevýhoda dlouhé čekací doby, než vám tento živý plot vyroste a začne plnit funkci zastínění. Můžete si proto promyslet zakoupení umělého „živého“ plotu, který můžete například využít na plot dočasně, než vám živý plot vyroste, nebo tyto dva „ploty“ společně zkombinovat.

Zastínění na plot – Ploty Dobrý

Zastínění na plot – Ploty Dobrý

Zastínění na plot – Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat: