Moderní zahrada

Moderní zahrada se vyznačuje čistými liniemi a minimalismem. Jaké prvky zakomponovat do zahrady, abyste ji zmodernizovali? Někdy stačí opravdu málo a vaše zahrada velmi prokoukne. Přesvědčte se v našem článku.

Minimalismus

Minimalismus je moderní v architektuře, v oděvnictví i na zahradách. Využijte čistých linií bez zbytečných rušivých elementů. Minimalismu dosáhnete také použitím neutrálních barev a omezeného množství různých materiálů. V moderní zahradě budou skvěle vypadat materiály jako kov, beton, kámen nebo dřevo.

Vodní prvky

Zahrada úplně ožije po zakomponování menších i větších jezírek. Jezírka můžete ponechat bez dalších přidaných prvků, nebo jim zvýšit dynamiku zakomponováním vodopádů či fontán. Uvidíte, že u jezírka se bude relaxovat jedna báseň.

Osvětlení

Osvětlení rozzáří vaši zahradu i potmě. Letní grilovačky tak získají úplně jiný rozměr. LED osvětlení instalované podél cest, bazénů, jezírek, pod zahradní nábytek nebo k oplocení vytvoří romantické zákoutí, které si během letních večerů zamilujete.

Podél cestiček se velmi často instalují solární lampy. Solární světla jsou ekologická a snadno se montují, protože nevyžadují žádné připojení k elektřině. Kromě využití podél pěšinek a cestiček je můžete instalovat také na terase či v pergole.

Pokud na své zahradě budete vytvářet jezírko, nebo už ho máte, může pro vás být zajímavé podvodní osvětlení. Za tmy vám podvodní osvětlení krásně zvýrazní pohyb vody. Podvodní osvětlení se využívá také v bazénech.

Oplocení

Nedílnou součástí zahrad bývá také oplocení. Zůstat můžeme u výše zmíněných moderních materiálů, jako je beton a kov. Betonové ploty jsou velmi moderní. Můžete si zvolit různé dekory i barvy betonových desek, ze kterých se plot skládá a vytvořit si tak oplocení podle svého gusta.

Moderním materiálem pro oplocení je také tahokov. Velmi častá je přímo kombinace tahokovu s betonovými ploty. V těchto případech je tahokov používán jako výplň brány a branky.

Pokud se vám zamlouvá méně robustní druh oplocení, mohou skvělou variantou pro vás být plotové panely. 2D nebo 3D plotové panely vypadají čistě a uspořádaně. K novostavbám nebo k moderním zahradám doporučujeme zvolit antracitovou barvu panelů.

Betonové oplocení a tahokov - Ploty Dobrý

Betonové oplocení - Ploty Dobrý

Zahradní nábytek

Vyberte si takový zahradní nábytek, který bude ladit se zbytkem zahrady. Použijte materiály jako kov, dřevo či ratan. Vysoce odolné jsou například zahradní křesla a stoly z tahokovu. Ty vám navíc budou skvěle ladit s tahokovovým oplocením. Hodí se ale i k betonovým plotům a díky své barvě i k antracitovým oplocením. Moderní jsou také zahradní pohovky s polstrovanými sedáky.

Cestičky a pěšinky

Vytvořte si na zahradě pěšinky, cestičky, nebo použijte betonové, kamenné či dřevěné nášlapy. Vymezíte tím prostor na procházení a nebudou vám tak na zahradě vznikat vyšlapaná místa bez trávy. Materiál opět sjednoťte s ostatními použitými materiály na zahradě.

Posezení

Vytvořte si na zahradě koutek s posezením. Můžete si postavit pergolu, altán, nebo klidně využít stinný prostor pod stromem a umístit tam lavičku.

TIP: Sjednoťte materiálem či barvou vaši pergolu nebo posezení s vašim oplocením. Například gabionové sítě a koše je možné takto skvěle využít.

Gabionové dekorace - Ploty Dobrý

Gabionové dekorace - Ploty Dobrý

Udržitelnost

Udržitelnost a ekologie jsou moderní. Proto by neměly chybět ani na moderní zahradě. K zalévání můžete používat dešťovou vodu. Dešťová voda neobsahuje chlor ani další chemikálie, což je navíc pro vaše rostliny příznivější. Dvě mouchy jednou ranou, co říkáte?

Když je řeč o udržitelnosti na zahradě, nesmíme opomenout kompostování. Díky kompostování můžete recyklovat organický odpad z domácnosti i ze zahrady. Kompostovat můžete zbytky ovoce a zeleniny, kávovou sedlinu, skořápky z vajíček, posekanou trávu nebo třeba shrabané listí. Kompost zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje její schopnost zadržovat vodu a poskytuje rostlinám důležité živiny.

Podporujte na své zahradě biodiverzitu. Vytvářejte příznivé prostředí pro různé druhy živočichů, jako jsou ptáci, motýli nebo včely, které jsou důležité pro opylování a zdraví ekosystému zahrady.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Co zasadit k plotu | ZOBRAZIT 
  • Zabezpečení (nejen) balkonu či terasy proti útěku koček | ZOBRAZIT 
  • Netradiční využití betonových desek – betonový plot jinak | ZOBRAZIT 
  • Beton na zahradě jako architektonický prvek: Hodí se beton do zahrady? | ZOBRAZIT 
  • 7 tipů, jak vylepšit starou zahradu | ZOBRAZIT