Neprůhledný plot mezi sousedy

Ať už máte se sousedy dobré vztahy či nikoliv, trochu soukromí na vlastním pozemku není nikdy na škodu. Jistě si i vaši sousedi rádi dopřejí soukromí naopak na jejich pozemku.

Pokud tedy se sousedy vycházíte dobře, a rádi byste si mezi vaším a jejich pozemkem postavili neprůhledný plot, nebo zastínili ten stávající, můžete si se sousedy rozdělit náklady na stavbu. Pokud se sousedy nevycházíte dobře, počítejte spíše s tím, že náklady půjdou pouze za vámi. V tomto případě si oplocení postavte pouze na vašem pozemku (i když si ho tím o pár cm zmenšíte), aby v budoucnu nedocházelo ke sporům o to, čí je vlastně plot. Pokud je plot vysoký do 2 m, ke stavbě nepotřebujete povolení souseda.

Pokud už plot mezi sousedy máte, ale rádi byste ho zneprůhlednili, máte několik možností:

  • Stínící tkaninaStínící tkaniny se vyrábí v několika barevných provedeních a také s různými stupni zastínění od 60% až do 100%. Je možné je snadno nainstalovat na pletivové ploty i na ploty z plotových panelů
  • Bambus/rákosŠtípaný bambus nebo rákosová rohož se nejčastěji využívají u pletivových plotů. Je možné je ale připevnit také na plotové panely. Často se využívají také na balkonech a terasách.
  • Živý plot → K plotu si můžete vysadit živý plot. Jen je třeba počítat s tím, že bude nějakou chvíli trvat, než vám vyroste a začne plnit funkci zastínění. Navíc bude důležité se o něj celou dobu pravidelně starat (zalévat ho a stříhat). Nebo můžete zvolit umělý „živý“ plot, který na váš stávající plot jednou namontujete a tím končí veškerá vaše starost.
  • Výplň do plotových panelů → Pokud máte postavený plot z 2D nebo 3D plotových panelů, můžete ho vyplnit páskami a zastíněním, které je do nich určené. Svisle do 3D panelů je možné umístit plastovou výplň. Vodorovně do 2D i 3D panelů je pak možné namontovat stínící pásy nebo ratanové pásy.

Oplocení se stínící tkaninou – Ploty Dobrý

Oplocení - plotové panely s výplní – Ploty Dobrý

Oplocení se stínící tkaninou – Ploty Dobrý

Pokud plánujete mezi sousedy stavbu nového plotu a rozmýšlíte se, jaké jsou další varianty neprůhledných plotů, nejčastější variantou jsou betonové ploty. Betonové ploty jsou nejen neprůhledné, ale taky dokáží tlumit hluk. V poslední době se těší své větší oblibě také gabionové ploty. Jedná se o drátěné sítě či koše, které jsou vysypané kamením. Jsou velmi pevné a odolné, takže jsou skvělou volbou například i tehdy, pokud máte na pozemku psa, který by rád objevoval svět.

Betonové oplocení – Ploty Dobrý

Gabionové oplocení – Ploty Dobrý

Betonové oplocení – Ploty Dobrý

Vyberte si nejvhodnější plot nebo formu zastínění pro váš pozemek na našem e-shopu. Potřebujete poradit, kolik jakého materiálu pro váš plot potřebujete? Neváhejte nás kontaktovat a my vám zdarma a nezávazně poradíme.

Pokud se na stavbu plotu svépomocí necítíte nebo na to nemáte čas, rádi vám ho namontujeme. Kontaktujte nás a zjistěte více informací o montážích plotů na klíč.

Mohlo by vás také zajímat: