Oplocení pozemku ve svahu

Jak postavit plot ve svahu? Jaké oplocení je pro stavbu ve svahu nejvhodnější? Pojďme se na to podívat.

Ať už zvolíte jakýkoliv druh oplocení, dbát na správnou délku sloupků je při stavbě plotu ve svahu o mnoho důležitější než při stavbě plotu na rovině. Minimální doporučovaná hloubka zabetonování sloupků je 70 cm. Sloupky se vždy umisťují kolmo k pomyslné vodorovné linii. Lidé se občas mylně domnívají, speciálně při stavbě plotu z pletiva, že se sloupky umisťují kolmo k danému svahu. Takto prosím opravdu NE!

Před zahájením stavby plotu ve svahu je vhodné použít kolíky a stavební provázek. Provázek vám ukáže, jak je svah členitý a pomůže vám určit, kam umístit sloupky (případně i vzpěry, pokud budete stavět plot z pletiva). Obecně platí, že čím prudší svah, tím více budete muset použít sloupků (sloupky budou muset být blíže u sebe).

Pletivový plot ve svahu

Jednou z nejlepších variant oplocení pro stavbu plotu ve svahu je čtyřhranné pletivo. Dokáže se totiž nejlépe přizpůsobit terénu a také je možné jej v jakémkoliv místě jednoduše spojit a rozpojit dle tvaru pozemku.

Pletivo kopíruje sklon pozemku. Při každé změně směru plotu nebo sklonu svahu je nutné pletivo i napínací drát na sloupku ukončit a pokračovat novým dílem. Na sloupky v místech zlomu či změně směru nezapomeňte umístit vždy dvě vzpěry (z každé strany jednu). Pokud se jedná o koncový sloupek, vzpěra se dává pouze jedna.

Svařované pletivo se do svahu spíše nedoporučuje, protože se nedokáže tak snadno přizpůsobit terénu.

Oplocení ve svahu - pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - pletivo – Ploty Dobrý

Plotové panely ve svahu

Při stavbě plotu ve svahu z plotových panelů plot nekopíruje terén, jako tomu bylo u pletivových plotů. Každý panel je vždy v rovině (podle vodováhy) a je montován s „odskokem“ k předešlému panelu. U plotových panelů je ve svahu žádoucí využít podhrabové desky. Pokud byste podhrabové desky nevyužili, buď byste částečně museli mít plotový panel zahrabán v zemi, nebo by vám na jedné straně panelu vznikaly mezery pod plotem. Panely se do země nedávají, jinak začnou korodovat. Podhrabové desky částečně pod zemí být mohou (pozor – z vnějši i vnitřní části plotu musí být deska v zemi ve stejné hloubce, aby vám případnou silou působící pouze z jedné strany nepraskla).

Oplocení ve svahu - plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - plotové panely – Ploty Dobrý

Betonový plot ve svahu

Plot ve svahu z betonových desek se staví kaskádově (s „odskoky“) stejně tak, jako plot z plotových panelů. Není nutné zde používat podhrabové desky, protože betonové desky v tomto případě zastanou jejich roli. Betonové ploty jsou vhodnější spíše do mírnějších svahů. V prudkých svazích by velké odskoky už nepůsobily příliš esteticky.

Oplocení ve svahu - betonový plot – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - betonový plot – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu - betonový plot – Ploty Dobrý

Je to na vás až moc teorie a radši byste stavbu plotu ve svahu přenechali někomu zkušenějšímu? Jsme tady pro vás. Naše montážní party montují stovky plotů na klíč ročně a jen tak něco je nerozhodí. Ať už máte sebevíc složitý terén, neváhejte se nám ozvat. Zdarma a nezávazně vám vypracujeme cenovou nabídku montáže oplocení přímo na váš pozemek.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Co zasadit k plotu | ZOBRAZIT 
  • Využití gabionů pro zpevnění svahů | ZOBRAZIT 
  • Drátěný plot | ZOBRAZIT 
  • Časté chyby při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT 
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT