Plot bez stavebního povolení

Stavíte plot a zajímá vás, na jaký nepotřebujete stavební povolení a na jaký ano? Pojďme se na to podívat.

Na stavbu plotu stavební povolení NEPOTŘEBUJETE, pokud splňujete následující kritéria:

Stavíte plot v zastavěné oblasti.

  • V případě, že budete chtít stavět oplocení v nezastavěném území, budete potřebovat stavební povolení. To neplatí v případě, pokud oplocujete lesní školky a obory. Vaším lesním oplocením však nesmí dojít k omezení provozu na pozemní komunikaci nebo k přerušení turisticky značené trasy.

Váš plot nesousedí s veřejnou komunikací/prostranstvím.

  • Pokud má vaše oplocení sousedit s pozemní komunikací nebo s veřejným prostranstvím (tedy například i s chodníkem), komunikaci s úřady se nevyhnete.

Váš plot je nižší než 2 m.

  • Stavební povolení budete potřebovat až v případě, že plánujete postavit plot vyšší než 2 metry nebo opěrnou zeď vyšší než 1 metr.

Plot se nenachází v památkové zóně.

  • Pokud plánujete plot postavit v památkově chráněném území nebo v památkové zóně, budete stavbu muset nejprve projednat s orgánem památkové péče.

Oplocení – Ploty Dobrý

Oplocení – Ploty Dobrý

Oplocení – Ploty Dobrý

Kromě obecného zákona je však potřeba myslet také na vyhlášky (regulační plány) jednotlivých měst a obcí. Veškeré informace dohledáte a zjistíte na patřičném úřadě. Poměrně specifické je v tomto směru hlavní město Praha. Jedná se například o dodržení daného typu či výšky oplocení. Zásadní také bývá například to, zda se stavba nachází v záplavové oblasti.

Pokud stavba vašeho plotu bude vyžadovat zemní práce nebo terénní úpravy (jedná se např. i o hloubení děr pro ukotvení sloupků), majitel pozemku si musí zjistit informace o existenci podzemních staveb technické infrastruktury a následně zajistit jejich ochranu. Pokud před stavbou zjistíte, že se v daném místě nachází inženýrské sítě, jste povinni stavebnímu úřadu doložit oznámení společně s jednoduchým popisem plotu s příslušnými výkresy. Dále dokládáte stanoviska dotčených vlastníků technické infrastruktury.

Nebojte se ptát v případě, že si nebudete s čímkoliv jisti. Pracovníci stavebního úřadu vám zodpoví vaše dotazy či nejasnosti týkající se vaší stavby. Víme, že ne každá stavba plotu je standardní a na nějakých pozemcích je to zkrátka se stavbou plotu komplikovanější než na jiných.

Mohlo by vás také zajímat: