Správná výška plotu

Jaká je správná výška plotu? Žádná. Pro každého je vhodná výška oplocení jiná. Určité výšky oplocení jsou ale častější než jiné. Pojďme se podívat na to, jaká je nejčastější výška plotů a podle čeho vybrat tu správnou.

Nejprodávanější výška oplocení je 150 cm. Některým lidem tato výška stačí, někteří si k oplocení dokupují ještě podhrabové desky, které oplocení zvýší o 20 nebo 30 cm (případně i jednou tolik, umístí-li dvě podhrabové desky na sebe).

Pro ty, kteří touží po větším soukromí, je vhodnější výška plotu 200 cm. Na plot do výšky 2 m nepotřebujete povolení. Podmínky a pravidla, která určují, kdy na stavbu plotu potřebujete povolení a kdy ne, najdete ZDE.

Pokud máte na pozemku psa, nebo ho někdy v budoucnu plánujete mít, je lepší postavit si raději vyšší plot. Vyšší plot váš pes nepřeskočí a zároveň se nedostane ani žádný další pes (či jiné zvíře) zvenku k vám. O tom, jaké ploty jsou vhodné pro psy a jaké nikoliv, se dočtete ZDE.

U výhod vysokých plotů ještě zůstaneme. Vysoké ploty jsou bezpečné také pro děti. Když jsou děti zabrané do hraní, občas nedomýšlí následky. V rámci hry na schovávanou hravě nízký plot přelezou a půjdou se schovat za strom na druhé straně silnice. Je to mžik a může dojít k neštěstí. Nenechávejte proto nic náhodě a oploťte si rodinný dům kvalitním vysokým oplocením.

Naopak pokud oplocujete například jen zahrádku, kterou chcete opticky oddělit od zbytku pozemku, a děti ani pejsky nemáte, můžete v klidu použít nízké oplocení. K těmto účelům se využívá například okrasné pletivo vysoké do 1 m.

Před stavbou plotu je důležité promyslet všechny faktory a podle nich zvolit správnou výšku plotu. A pochopitelně ne jenom výšku, ale také správný druh oplocení. Někomu postačí pletivo, někdo zvolí spíše betonový plot. Jaké všechny druhy plotů máte vůbec na výběr se dozvíte ZDE.

Oplocení – Ploty Dobrý

Oplocení – Ploty Dobrý

Oplocení – Ploty Dobrý

Mohlo by vás také zajímat: