Stavba plotu v nerovném terénu

Stavba plotu v nerovném terénu (nejčastěji ve svahu) není nic neobvyklého. V nerovném terénu můžete postavit téměř jakékoliv oplocení. Některé se ale přeci jen terénu dokáže přizpůsobit lépe a ve výsledku plot poté i lépe vypadá.

Pokud máte pozemek vyloženě „vlnitý“ a terén vám jde nahoru dolů nahoru dolů, zvažte před montáží plotu zarovnání pozemku. Jednak se vám bude plot mnohem snáze montovat, ale bude i lépe vypadat a pevně držet na svém místě.

Pokud máte pozemek ve svahu, a terén vám jde zkrátka jen nahoru/dolů, oplocení už v tomto případě zvládnete namontovat znatelně lépe.

Pletivové ploty v nerovném terénu

Ploty ze čtyřhranného pletiva se terénu dokáží přizpůsobit o něco lépe než ploty ze svařovaného pletiva. Je však reálné nainstalovat do svahu obě varianty. V případě montáže pletiva do svahu se sloupky betonují rovně podle vodováhy a pletivo kopíruje svah. V porovnání se sloupky je tedy pletivo ve svahovém terénu „nakřivo“.

V případě použití podhrabových desek u pletivového plotu ve svahu, je nutné desky namontovat rovnoběžně s pletivem (tedy vzhledem ke sloupkům opět „křivě“). V tomto případě budete muset desky na stranách seříznout v potřebném úhlu, aby vám pasovaly ke sloupkům. K seříznutí podhrabových desek využijte diamantový kotouč.

Plot ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo ve svahu – Ploty Dobrý

Panely, desky v nerovném terénu

Plotové panely (dílce) nebo betonové desky či další druhy oplocení, které se montují v kuse po jednotlivých polích, se ve svahu montují odlišně od pletivových plotů. V tomto případě musíte sloupky zabetonovat rovně podle vodováhy a stejně tak jednotlivá plotová pole. Vzniknou vám na oplocení následně tzv. „schody“/odskoky/kaskády.

V případě prudšího svahu bude možná na některých místech nutné jednotlivá pole zkrátit a sloupky zabetonovat blíže k sobě.

Při montáži plotu ve svahu z plotových panelů je důležité využití podhrabových desek. Ty totiž (na rozdíl od plotových panelů) můžete částečně zahrabat pod zem. Plotové panely nedoporučujeme zahrabávat do země, jinak vám za čas začnou korodovat. Podhrabové desky nebo betonové plotové desky ve svahu zasypejte vždy do země na horní části pozemku. Část desky blíže u nižšího sloupku díky tomu bude moci být srovnaná se zemí a nevznikne vám tak mezi deskou a terénem volný prostor. V případě strmějšího svahu je také možné využít dvě podhrabové desky nad sebou. Myslete na to, že betonové desky (ať už plotové nebo podhrabové) je nutné zasypat z obou stran rovnoměrně, aby vám případným působením tlaku pouze z jedné strany nepraskly. Pro lepší porozumění, jak správně desky do svahu namontovat, si prohlédněte fotografie z našich montáží oplocení ve svahu.

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Betonový plot ve svahu – Ploty Dobrý

Plotové panely a podhrabové desky ve svahu – Ploty Dobrý

Montáž plotu ve svahu je o něco složitější než montáž plotu na rovině. Věříme ale, že s trochou šikovnosti to zvládnete i svépomocí. Pokud se na stavbu plotu svépomocí necítíte nebo na ni nemáte čas, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám plot na klíč přesně podle vašich požadavků a přání postavíme. Napište nám vaši představu o oplocení a my vám zdarma a nezávazně zpracujeme cenovou nabídku.

Mohlo by vás také zajímat: