Stavba plotu ve svahu

Ideální pozemek na rovince, navíc bez všemožných překážek v cestě, má jen málokdo. Velmi často bývají pozemky v mírnějším či strmějším svahu a neoplocují se do tvaru pravidelného obdélníku, ale několikrát plot sem a tam vybočuje, aby orámoval tvar pozemku.

Stavba plotu ve svahu tedy není nic ojedinělého. Pojďme se podívat na to, jak se tedy takový plot ve svahu staví a jaký je tam rozdíl oproti stavbě plotu na rovině.

Plot z pletiva

Při stavbě plotu z pletiva ve svahu je potřeba sloupky zabetonovat svisle podle vodováhy a následně pletivo napnout „šikmo“ ke sloupkům, rovnoběžně se svahem. Podle sklonu svahu rozmyslete vhodnou vzdálenost sloupků od sebe. Sloupky se na rovině standardně umisťují zhruba 2,5 – 3 m od sebe. Čím je svah prudší, tím blíž k sobě sloupky umístěte. Do svahu se doporučuje spíše čtyřhranné pletivo, protože se snáze přizpůsobí terénu. Pokud je ale svah pravidelný a sklon je tedy všude stejný, zvládnete to i se svařovaným pletivem. Kromě této změny veškerá pravidla pro montáž plotu z pletiva zůstávají stejná, jako při montáži v rovině. Podrobný návod na montáž plotu z pletiva najdete ZDE.

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Plot z plotových panelů nebo z betonových desek

Montáž plotu ve svahu z plotových panelů nebo z betonových desek (betonové ploty) se liší od plotů z pletiva v tom, že se jednotlivé díly usazují mezi sloupky vodorovně podle vodováhy. Ve vrchní části tak vznikají „schody/kaskády“ podle velikosti sklonu. Ve spodní části plotu musí být jedna strana částečně v zemi, aby druhá naopak nelevitovala nad zemí. Pro lepší pochopení si prohlédněte fotky z montáží těchto plotů ve svahu.

V případě montáže 2D nebo 3D plotových panelů ve svahu je nutné plot doplnit podhrabovými deskami. Je tomu tak přesně z důvodu zmiňovaného částečného zahrabání do země. Podhrabové desky se částečně zahrabat mohou (POZOR – z obou stran desky musí být vždy zahrabané stejně). Plotové panely se do země nezahrabávají, aby nezačaly korodovat.

V případě prudšího sklonu, kdy je nutné umístit sloupky blíže k sobě, budete muset plotové panely nebo betonové desky seříznout do požadovaných rozměrů.

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Oplocení ve svahu – Ploty Dobrý

Inspirujte se ve fotogalerii našich montáží i při výběru vašeho oplocení.

Raději byste montáž plotu nechali na odbornících? Neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám plot, ať už bude v sebevíc složitém terénu, namontujeme. Naše montážní party už mají desítky let zkušeností se stavbou plotů na opravdu různých místech. K dispozici máme také techniku, která je nám ve složitějších terénech nápomocná.

Pro plot bez starostí a námah klikněte ZDE a sjednejte si s námi jednoduše montáž plotu na klíč.

Mohlo by vás také zajímat: