Zahrada jako místo pro odpočinek

Máte u domu zahradu a přemýšlíte, jak ji nejlépe zútulnit a opatřit pro to, abyste si na ni mohli vytvořit perfektní místo pro odpočinek? Pak čtěte určitě dál.

Soukromí

Abyste si ze zahrady vytvořili perfektní místo pro odpočinek, zajištění dostatečného soukromí bude stěžejním krokem. Těžko se vám na zahradě bude odpočívat a relaxovat, když budete neustále koukat, kdo jde kolem a co se kde děje a zároveň budete i na očích kolemjdoucích a sousedů. Postavte si proto kolem zahrady buď rovnou neprůhledný plot, jako například betonový či gabionový plot, nebo plot z plotovek, které umístíte blízko sebe, aby mezi nimi nevznikaly mezery. Oplocení si také můžete postavit z průhledného materiálu jako například z pletiva či z plotových panelů, které následně doplníte zastíněním. Možností pro vytvoření soukromí je opravdu spoustu. Zvolte si proto takovou možnost, která se vám zamlouvá nejvíce a třeba i ladí se zbytkem zahrady. Přečtěte si více informací o jednotlivých možnostech v ČLÁNKU ZDE.

Oplocení - plotovky – Ploty Dobrý

Oplocení - betonový plot – Ploty Dobrý

Čtyřhranné pletivo a stínící tkanina – Ploty Dobrý

Stínění

Vybudujte si alespoň na části zahrady místo, kam se budete moci schovat před přímým sluncem nebo i před deštěm. Díky tomu budete moci na zahradu chodit odpočívat téměř za jakéhokoliv počasí a nebudete jím limitováni. Zvažte stavbu pergoly nebo altánu, případně si na zahradu nainstalujte slunečník či stínící plachtu.

Pohodlný nábytek

K pořádnému odpočinku patří také pohodlný nábytek, na kterém se vám bude příjemně sedět či ležet. Můžete si pořídit více různých druhů nábytku a střídat je mezi sebou podle nálady. Pořiďte si houpací síť nebo závěsné křeslo, na kterých se dá skvěle relaxovat s knihou v ruce. Pokud je vám příjemnější spíše něco bytelnějšího a nehybného, pořiďte si pohovku či lehátka, která následně můžete doplnit pohodlnými polštáři. Skvělou variantou bytelného zahradního nábytku mohou být také lavice a židle, které taktéž můžete doplnit pohodlnými polštáři. Tyto lavice a židle můžete mimo jiné využívat například i při grilování a dalších činnostech.

Výsadba rostlin

Vysaďte si na zahrádce voňavé bylinky jako například levandule, mátu nebo rozmarýn. Nejen, že vám zahradu krásně ovoní, ale můžete je následně i využít v kuchyni. Vysaďte si také okrasné květiny, které vám zahrádku krásně rozzáří. Pomocí popínavých rostlin nebo živého plotu můžete přírodní formou doplnit, dozdobit a zastínit váš stávající plot. Pro ještě více přírodních prvků si na zahradě vybudujte skalku. Při stavbě skalky se fantazii meze nekladou. Můžete využít menší i větší kameny, štěpku i další přírodní materiál, který se vám pro vzhled skalky zamlouvá. Součástí skalky pak mohou být také výše zmíněné barevné květiny nebo bylinky.

Zónování prostoru

Pokud máte větší zahradu, zvažte vytvoření různých zón – například místo pro grilování, jídelní kout a klidné místo pro odpočinek. Díky tomu si jasně stanovíte, jaké části zahrady slouží pro jaké účely.

Zahradní krb nebo ohniště

Praskání ohně skvěle vytvoří příjemnou romantickou atmosféru nejen na pohled, ale i na poslech. Vybudujte si nedaleko místa, na kterém chcete na zahradě odpočívat, ohniště nebo zahradní krb. Uvidíte, že nebudete litovat.

Zvuková kulisa

Kromě praskání ohně se také hezky poslouchá například tekoucí voda nebo nějaká forma zvonkohry. Zakomponujte některou z těchto kulis do vaší zahrady a zaposlouchejte se při relaxaci nebo při čtení. Tyto zvukové kulisy mohou sloužit jako pomocníci k uspání nejen dětí, ale klidně i dospělých.

Zahradní osvětlení

Abyste na zahradě mohli odpočívat i po setmění, zvažte instalaci zahradního osvětlení. Například solární lampy nebo různé světelné řetězy vám dokáží vytvořit velmi jemné osvětlení, které vytvoří příjemnou atmosféru a nebude nikterak rušivé. Časté jsou také světla v zemi nebo u chodníčků, které zvýrazňují stezky, čímž jednak zajišťují bezpečnost po setmění, ale zároveň také vytváří příjemnou romantickou atmosféru.

Mohlo by vás také zajímat: