Založení nového záhonu

Kdy je nejvhodnější doba na založení nového záhonu? To je mezi začínajícími zahrádkáři věčné téma. Záleží pochopitelně na druhu rostlin, které chcete v záhonech pěstovat. Obecně se dá ale říci, že vhodná doba pro zakládání záhonu je podzim a jaro.

Umístění záhonu je klíčové. Vámi zvolené místo by mělo být alespoň částečně chráněno před větrem. Podle pěstovaných rostlin zvolte, jestli záhon umístíte na přímé slunce nebo ho skryjete do polostínu.

Záhon si můžete připravit přímo na zemi nebo zvolte vyvýšený záhon, který disponuje hned několika výhodami:

  • Snazší přístup k rostlinám (poděkují vám nejen vaše záda a kolena)
  • Ochrana před škůdci (pod vyvýšené záhony můžete umístit síť proti krtkům a myším nebo jiné bariéry proti dalším škůdcům)
  • Menší pravděpodobnost růstu plevelů (díky izolaci záhonů od okolní půdy se snižuje pravděpodobnost zamoření plevelem)
  • Lepší kontrola kvality půdy (vyvýšené záhony máte více pod kontrolou a můžete snadno přidávat potřebnou novou půdu, hnojivo či zálivku)
  • Udržitelnost (při zalévání vyvýšených záhonů šetříte vodu oproti zalévání pozemních záhonů, protože voda zbytečně neodchází do okolní neúrodné půdy)

Druhy vyvýšených záhonů

Betonové vyvýšené záhony

Na našem e-shopu si můžete zakoupit betonové desky připravené na sestavení vyvýšeného záhonu. Jednotlivé desky k sobě jednoduše spojíte sklolaminátovými tyčemi. Z betonových desek si následně můžete sestavit libovolně velké vyvýšené záhony (od 1x1m – velikost nejmenší desky je 1 m). Dle toho, zda se vám pro pěstování a k prostoru na zahradě spíše hodí čtvercové či obdélníkové tvary, si pořiďte odpovídající délky betonových desek. Výška betonového záhonu je také na vás.

Dřevěné vyvýšené záhony

Na našem e-shopu také zakoupíte dřevěné vyvýšené záhony. Vybrat si můžete ze čtvercových, obdélníkových, šestihranných nebo typových záhonů. Tyto záhony jsou spíše pro vydekorování zahrady. Nemůžete si je totiž postavit tak vysoké, jako betonové vyvýšené záhony a při péči o rostliny se k nim budete muset stejně ohýbat (což většina lidí shledává hlavním benefitem vyvýšených záhonů).

Gabionové vyvýšené záhony

Pomocí gabionových sítí a košů si můžete vyrobit vyvýšený záhon libovolných rozměrů. Gabiony po sestavení vysypejte kamením a máte rázem funkční vyvýšený záhon a zároveň estetický prvek vaší zahrady.

Betonový vyýšený záhon – Ploty Dobrý

Gabionový vyvýšený záhon – Ploty Dobrý

Betonový vyvýšený záhon – Ploty Dobrý

Pokud se rozhodnete pro založení záhonu v zemi, vhodnější je připravit si záhon už na podzim. Do jara se vám půda skvěle připraví na výsadbu rostlin. Nejprve si řádně rozměřte, jak velký záhon bude a kam ho umístíte. Pomocí provázku si vyznačte, kde bude záhon umístěný. Při rozvrhování záhonu myslete na to, že budete muset někudy při sběru plodů chodit. Nejčastějším řešením jsou pěšinky skrze záhon, na které nebudete nic sázet. Tyto pěšinky je možné ponechat „jen tak“ nebo třeba orámovat obrubníkem. Použít můžete také podhrabovou desku, kterou oboustranně zhruba do poloviny až třičtvrtiny zahrabete do země.

Pomocí rýče rozkopejte hroudy, obraťte drny s trávou vzhůru nohama a uhrabejte záhon do roviny, aby bylo možné ho rovnoměrně zalévat. Do jara většina trávy odumře. Pokud se chcete zbavit veškeré trávy, využijte tmavou plachtu z netkané textilie, kterou záhon zakryjte. Bez světla tráva i plevel odumřou.

Během rytí můžete záhon pohnojit. Nejlepší je koňský nebo jiný živočišný hnůj, ale pokud takový hnůj nemáte, vystačíte si i s granulovaným hnojem. (TIP – spoustu farmářů nabízí svůj přebytečný hnůj pouze za odvoz, vyhledejte podobné nabídky i ve vašem okolí na Bazoši nebo facebook Marketplace) Dejte si pozor na používání čerstvého hnoje na jaře. Ten je možný zarýt pouze na podzim. Na jaře by rostliny spálil.

Přejeme bohatou úrodu!

Mohlo by vás také zajímat:

  • Zahrada jako místo pro odpočinek | ZOBRAZIT 
  • Můžu zasypat betonové podhrabové desky? | ZOBRAZIT 
  • Moderní zahrada | ZOBRAZIT 
  • Co zasadit k plotu | ZOBRAZIT 
  • Beton na zahradě jako architektonický prvek: Hodí se beton do zahrady? | ZOBRAZIT