Drátěný plot

Určitě jste už někdy slyšeli pojem drátěný plot nebo drátěné oplocení. O jaké oplocení se jedná?

Jedná se o různé druhy oplocení, které spojuje jedno – dráty. Drátěné ploty mohou být upleteny z drátů nebo dráty mohou být svařeny. Pojďme se podívat, jaké drátěné ploty existují, jaké mají výhody a nevýhody a jaký je mezi nimi rozdíl.

Čtyřhranné pletivo

Čtyřhranné pletivo také bývá jinak nazýváno jako „klasické čtyřhranné pletivo“. Jedná se o nejčastěji montovaný druh oplocení v Česku. Čtyřhranné pletivo je cenově přívětivé a do jeho stavby si troufne velká část lidí. Čtyřhranné pletivo je možné doplnit podhrabovými deskami nebo stínící tkaninou či dalšími formami zastínění.

Návod na montáž plotu z čtyřhranného pletiva najdete ZDE.

Oplocení - čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - čtyřhranné pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - čtyřhranné peltivo – Ploty Dobrý

Svařované pletivo

Svařované pletivo je také cenově poměrně dostupné. Toto pletivo častěji volí spíše lidi, kteří mají na pozemku psa. Svařované pletivo, na rozdíl od čtyřhranného, totiž pes nedokáže rozplést. Stejně jako čtyřhranné pletivo, i to svařované můžete doplnit podhrabovými deskami nebo stínící tkaninou či dalšími formami zastínění.

Návod na montáž plotu ze svařovaného pletiva najdete ZDE.

Oplocení - svařované pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - svařované pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - svařované peltivo – Ploty Dobrý

Lesnické pletivo

Lesnické pletivo, jak už název napovídá, se používá primárně v lesích. A to konkrétně na oplocení lesních porostů a školek. Toto pletivo ale můžete použít také pro oplocení pasek, sadů, vinohradů a dalších zemědělských, lesnických či loveckých objektů. Díky nízké ceně je někdy také toto pletivo využíváno jako provizorní oplocení staveb.

Lesnické pletivo se vyznačuje tím, že se velikost ok směrem odspodu nahoru zvětšuje. Díky této specifické stavbě ok zabraňuje vniknutí i drobnější zvěře.

Montáž lesnického pletiva je velice jednoduchá. Návod najdete ZDE.

Oplocení - lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - lesnické pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - lesnické peltivo – Ploty Dobrý

Oborové pletivo

Oborové pletivo je pleteno stejně jako čtyřhranné pletivo. Rozdíl mezi těmito dvěma pletivy je v tom, že oborové pletivo je upleteno ze silnějších drátů a s většími oky. Oborové pletivo se využívá v zemědělství, lesnictví nebo chovatelství jako oplocení lesních prostorů, školek, sadů, obor apod.

Oplocení - oborové pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - oborové pletivo – Ploty Dobrý

Oplocení - oborové peltivo – Ploty Dobrý

2D plotové panely

2D plotové panely jsou pevné 250 cm široké dílce, které jsou svařeny z vodorovných a svislých drátů. Vodorovné dráty jsou zdvojené, proto se 2D panely vyznačují svou velkou pevností. Mezi každý panel se vždy umisťuje sloupek. Panely je možné doplnit podhrabovými deskami. V případě plotu ve svahu jsou podhrabové desky pak přímo žádoucí. Plotové panely se totiž nedávají do země, aby nedocházelo ke korozi. Podhrabové desky částečně v zemi být mohou. 2D plotové panely mohou být zastíněny oproti čtyřhrannému a svařovanému pletivu navíc také ratanovými pásy.

Návod na montáž plotu z 2D plotových panelů najdete ZDE.

Oplocení - 2D plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení - 2D plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení - 2D plotové panely – Ploty Dobrý

3D plotové panely

3D plotové panely poznáte od 2D panelů díky vodorovným 3D prohybům. 3D síť má ale na rozdíl od 2D sítě svislé i vodorovné dráty vždy pouze po jednom (ne dvojitě, jako 2D panely), což z ní činní o něco méně pevnou. Stále je však pevnější než pletivové ploty. Standardně se vyrábí s průměrem drátu 4 nebo 5 mm.

Návod na montáž plotu z 3D plotových panelů najdete ZDE.

Oplocení - 3D plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení - 3D plotové panely – Ploty Dobrý

Oplocení - 3D plotové panely – Ploty Dobrý

Až příště bude opět probíhat debata mezi vašimi přáteli o drátěných plotech, můžete se konečně také zapojit. Nyní znáte jednotlivé druhy drátěných plotů včetně rozdílů a využití. Třeba nakonec přátelům i poradíte, jaký drátěný plot pro ně bude nejvhodnější.

Plánujete nový plot vy a zjišťujete, jaký pro vás bude ten nejlepší? Tento článek by vám měl udělat v drátěných plotech jasno. Vyberte si materiál pro stavbu oplocení na našem e-shopu.

Raději byste stavbu plotu nechali na profesionálech? Neváhejte nás kontaktovat a my vám zdarma a nezávazně připravíme cenovou nabídku montáže plotu.

Mohlo by vás také zajímat:

  • OTÁZKY A ODPOVĚDI: Plot z pletiva | ZOBRAZIT 
  • Časté chyby při stavbě plotu svépomocí | ZOBRAZIT 
  • Stínící tkaniny – levné zastínění na váš plot | ZOBRAZIT 
  • Demontáž starého plotu | ZOBRAZIT 
  • Plot mezi sousedy 2024 | ZOBRAZIT